Kulturhuset Oceanen

Funkishuset på Stigbergstorget har alltid inhyst människor med ambitioner. När huset byggdes 1939 drömde forskarna på Oceanografiska Institutet om ett eget innanhav och byggde in en 12 meter hög tank i huset.

1996, 67 år senare, började nya visioner spinnas kring huset. Ett kulturhus skulle det bli - en mötesplats för människor och kulturer från olika nationer. Tack vare mycket efterforskningar och förhandlingar kunde den nybildade föreningen hyra huset sommaren 1996. Detta visade sig dock bara bli början på en ännu större förhandlingsrunda.

Under våren 1997 bjöd ägaren, Statens Fastighetsverk, ut huset till försäljning. Föreningen lade ett bud. Då ett byggföretag bjudit dubbelt så mycket såg det den 29 juni ut som om Oceanen skulle bli ett bostadshus med lägenheter. I en sista kraftansträngning lyckades oceaniterna få till stånd en andra förhandlingsrunda och den tredje augusti 1997 köpte vi huset.

Sedan dess har föreningen drivit verksamheten med framgång och Oceanen har idag en självklar plats i göteborgs kulturliv. I dagsläget har vi 26 hyresgäster, bestående av musiker, konstnärer, dansare och teaterfolk. På vår scenvåningen har vi dans, klubbar och konserter. Vi hyr även ut lokalen till andra arrangörer och för privata fester.

Kulturhuset Oceanen